Korfbalscholenprogramma brengt 4000 kinderen in beweging in aanloop naar finales zaalkorfbal

26 maart 2024Zaterdag 6 april 2024 staat de Maaspoort Den Bosch volledig in het teken van zaalkorfbal. In de middag worden de finales van de D-, C- en B-jeugd gespeeld. ‘s Avonds vinden de finales van de A-jeugd dames en Topklasse dames plaats. Een groot evenement, waarbij we in aanloop ook maatschappelijke impact teweeg willen brengen. 

In samenwerking met lokale korfbalverenigingen, het KNKV en Maaspoort Den Bosch is het korfbalscholenprogramma opgezet bij basisscholen in de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Hierbij maken basisschoolleerlingen kennis met korfbal en wordt het algemene belang van sport en bewegen bij basisscholen onder de aandacht gebracht. “Nadat de uitnodiging naar basisscholen in de gemeente ‘s-Hertogenbosch is verstuurd, kregen we erg veel aanmeldingen. Zoveel dat we besloten hebben het korfbalscholenprogramma wat uit te breiden.” zo licht het KNKV toe. Het programma wordt nu bij 18 scholen uitgevoerd, waaronder ook speciaal onderwijs, waarmee we in totaal bijna 4000 kinderen bereiken. 

Kira, een van de KNKV-trainsters, over het korfbalscholenprogramma: “Korfbal is een sport waarmee kinderen zich breed motorisch ontwikkelen. Dat komt doordat het een dynamische sport is en er heel veel beweegvormen terugkomen in het korfbal, zoals rennen, springen, landen, draaien, gooien, vangen en mikken. Omdat je bij korfballen niet mag lopen met de bal, leren kinderen tijdens het korfballen over het belang van samenwerken.”. De korfbalclinics worden afhankelijk van de leeftijd van de groep ingericht met diverse spelvormen. De clinic start met een warming-up, gevolgd door veel uitdagende schotspelletjes en balvaardigheid. De les sluiten ze af met een wedstrijdvorm, waarin twee teams tegen elkaar spelen.

 

Vakleerkrachten reageren erg enthousiast op het korfbalscholenprogramma, zij vinden het leuk dat een sport wordt aangeboden door mensen die er verstand van hebben. Ook kinderen reageren enthousiast. Ze vinden het leuk om iets nieuws te leren, zijn fanatiek en doen enthousiast mee. 

Zaterdag 6 april belooft een mooie dag vol korfbal te worden. Verspreid over de middag en avond worden de finales van de jeugd- en damesteams gespeeld. Naast de finales, organiseert het KNKV voor de D- en C-jeugd van dameskorfbalverenigingen het Korfbalspektakel 2.0! Hierbij kunnen kinderen deelnemen aan onder andere een Urban Korfball-toernooi en inspirerende clinics. Meer informatie over het Korfbalspektakel 2.0 is hier te vinden.  Het volledige speelprogramma en tickets voor het Nederlands kampioenschap zaalkorfbal vind je op deze website