Terugblik op de Billie Jean King Cup

20 april 2022Afgelopen weekend vond de Billie Jean King Cup plaats bij De Maaspoort. Lees er hier alles over!

Oranje kan niet stunten tegen Spanje

TeamNL heeft in de Qualifiers ronde van de Billie Jean King Cup niet kunnen stunten tegen Spanje. De bezoekers waren in Maaspoort Den Bosch met 4-0 een maatje te groot voor de Nederlandse equipe, die bestond uit Arantxa Rus, Lesley Pattinama-Kerkhove, Arianne Hartono, Suzan Lamens en Demi Schuurs.

Na de openingsdag keek Oranje al tegen een 2-0 achterstand aan. Aranxta Rus was niet opgewassen tegen Nuria Parrizas-Diaz en Pattinama-Kerkhove moest haar meerdere erkennen in Sara Sorribes Tormo.

Traditioneel start de laatste speeldag met een duel der kopvrouwen. Rus trof daarin de 25-jarige Sorribes Tormo. De in Castellon – aan de oostkust van Spanje – geboren speelster houdt van gemalen baksteen onder haar voeten en zette de Nederlandse nummer één met 6-0 6-4 opzij.

Bijna foutloos was het optreden van Sorribes Tormo. De nummer 49 van de wereld maakte in de hele partij slechts vier onnodige fouten. Rus, die de 74ste positie op de wereldranglijst bezet, sloeg zich stuk op de verdediging van haar Spaanse tegenstandster. Bij 6-0 4-2 in het voordeel van Sorribes Tormo toonde Rus haar vechtlust en met een aantal fraaie winners bracht ze de stand in de tweede set gelijk. ‘Aan het begin van de wedstrijd speelde ik iets te veel met haar spel mee. Ze is heel taai en geeft niets cadeau. In de tweede set ging ik meer naar het net en speelde ik agressiever.’

Op de service van de Nederlandse kreeg Sorribes Tormo bij 5-4 haar eerste wedstrijdpunt. Na de 29ste fout van Rus was de partij ten einde en stelde Spanje de winst in de ontmoeting met 3-0 veilig. ‘Spanje heeft een heel sterk team. Wij hebben er alles aan gedaan, maar helaas niet gewonnen’, was de conclusie van de kopvrouw van Oranje.

Het dubbelspel werd vervolgens als toegift voor het publiek gespeeld. Arianne Hartono, die haar debuut voor TeamNL maakte, en Demi Schuurs traden aan tegen Aliona Bolsova en Rebeka Masarova.

Het Nederlandse gelegenheidsduo was met 4-6 7-6(7) 10-7 niet opgewassen tegen het Spaanse koppel, waardoor de eindstand op 4-0 in het voordeel van de bezoekers werd bepaald.

Door de nederlaag tegen Spanje zijn de Nederlandse tennissters veroordeeld tot het spelen van play-offs om een plek in de Wereldgroep te behouden. Wie de tegenstanders op 11 en 12 november zijn wordt later bekend.

‘We gaan de afgelopen week nog evalueren, maar ik kan vast zeggen dat ik het goed heb ervaren. Ik verwacht deze speelsters aan het einde van het seizoen weer beschikbaar zijn en dat we met ons beste team kunnen gaan spelen’, analyseerde Tamaëla, die haar debuut maakte als teamcaptain.

Spanje heeft zich geplaatst voor de Billie Jean King Cup Finals. De eindronde van het landentoernooi wordt van 8 tot en met 13 november gehouden. De locatie is nog niet bekend.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Billie Jean King Cup? Lees hier meer of bekijk de foto’s hieronder.

Foto’s: KNLTB / Marleen Fouchier